PAUZEKNOP

We hebben een nieuwe afstandsbediening voor onze televisie en om de een of andere reden heb ik steeds ruzie met dat ding. Op het moment dat ik de pauzeknop in wil drukken, denkt hij daar heel anders over en gaat dan dingen doen die ik niet wil, want ik wil PAUZE. Dat noemen ze ook wel apparatenstress. Wellicht is het handig dat ik nog eens rustig de handleiding doorlees 😉

In het dagelijkse leven gebeurt dit ook vaak. Neem je je voor om even pauze te nemen, maar staat die collega weer naast je bureau met een dringende vraag. Of denk je net even tijd te hebben voor een lekkere kop koffie, komt je kind binnen rennen met een gezicht op storm en een “oorlogsverklaring” paraat. Of heb je net een lekkere vrije middag gepland, breekt er crisis uit op je werk en kun je fluiten naar die vrije middag.

Sommige mensen drukken juist vaak op de fast forward knop in plaats van pauze en je zou je kunnen afvragen of dat handig is. Natuurlijk, soms moeten of willen we even versnellen. Dat geeft ook wel een lekker kick, een adrenaline-shotje. Helemaal niks mis mee, maar als je constant op die fast forward knop drukt, en in de druk, druk, druk modus zit, dan doet dat iets met je systeem. Eigenlijk ben je het dan langzaam aan het slopen. Je lichaam kan veel hebben, maar ook aan het uithoudingsvermogen van je lijf zit een grens.

pauze1

Pauze is een heel belangrijk en juist pauzes moet je niet uitstellen. Ze zijn namelijk een belangrijk onderdeel van goed energiemanagement. Stel je je pauzes te veel en te lang uit, dan bereik je op een bepaald moment het punt dat je echt door je energie heen bent en dan is het te laat. Je krijgt een kort lontje, je kunt je niet goed meer concentreren, je wordt wat chaotisch etc. etc.

Gun jezelf dus regelmatig even een pauze. Een kort moment om even afstand te nemen van alle drukte en gedoe. Even een moment voor jezelf. Je eigen pauzeknop indrukken dus.