Nee, nee, nee……………..

Zeg jij eigenlijk wel eens nee, vroeg ik aan de man die tegenover me zat.

Hij moest er even over nadenken en toen zei hij glimlachend, ……….nou nee, eigenlijk nooit, ………..maar nu dus wel in antwoord op je vraag.

Gelukkig, hij had zijn humor nog niet verloren, ondanks dat het leven hem zwaar viel. En die humor hielp hem om op de been te blijven.

We gingen wat dieper op de kwestie in. Nee, eigenlijk zei hij nooit nee. Hij wilde een ander niet teleurstellen, hij wilde een ander niet kwetsen, hij wilde een ander niet voor het hoofd stoten. Hij was dus een enorme pleaser. Natuurlijk doen we dat allemaal wel eens. Zeggen we ja terwijl we diep van binnen nee voelen of nee denken. Maar ter wille van de relatie, de omstandigheid of wat dan ook, zeggen we toch maar ja. Soms is dat ook helemaal niet erg. Eens iets doen waar je geen zin in hebt, wat je niet uitkomt. Soms hoort dat gewoon bij sociaal verkeer, iets over hebben voor een ander.

Op het moment dat het ten koste gaat van jezelf, dan wordt het een probleem. Als je zelf daardoor steeds aan het kortste eind trekt, als je daardoor zelf niet aan je eigen dingen toe komt, als je daardoor je eigen deadlines niet haalt, of als je daardoor je partner en/of je gezin gaat verwaarlozen, als je daardoor geen ontspanmomenten meer hebt, ja dan is het niet meer gezond. Dan is er meer aan de hand.

We zijn samen op onderzoek uit gegaan, naar waar het vandaan kwam. Met behulp van een familieopstelling kregen we inzicht in het ontstaan van dit patroon. Hoe het vroeger was ontstaan, dat het toen niet kon om nee te zeggen, omdat er dan vervelende dingen gebeurden. En zo had hij onbewust aan nee zeggen gekoppeld dan er dan nare dingen op zijn pad kwamen. Inmiddels is hij een volwassen man en kan hij ook met zijn ratio bedenken dat deze redenatie niet klopt. Dat is het begin van de verandering. Daarna hebben we nog een aantal dingen gedaan om te leren nee te zeggen, waardoor hij ja kon zeggen tegen zichzelf.

Het was een moeizaam pad, maar ook een verhelderend pad en een route die uiteindelijk heel veel ruimte gaf.

En hoe is het met jou? Kun jij nee zeggen en kan jou nee tegen een ander een ja voor jezelf worden?

neezeggen4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *