Een andere bril, een andere kijk

Ze had het helemaal gehad met haar collega’s. Ze deed zo haar best en het had geen enkel effect voor haar gevoel. Het leverde haar niets positiefs op, alleen maar stress. Dus, ik stop er mee, ze zoeken het zelf maar uit, zei ze tegen mij.

Welke bril heb je eigenlijk op? Ik vroeg het zo een beetje half lachend. Ze keek me een beetje onnozel aan? Bril ?? Hoezo, ze droeg toch helemaal geen bril? Duidelijk was in ieder geval wel dat ze niet “de roze bril” op had, wellicht een “zwarte bril”.

Toen we wat doorgingen op wat nou eigenlijk precies het probleem was ontdekten we al heel snel dat ze vooral een donkere bril op had. Opmerkingen, reacties of handelingen van collega’s legde ze voornamelijk negatief uit. Ze had zo haar vooroordelen en aannames en wat haar ook behoorlijk parten speelde waren haar verwachtingen. Dit was een mooie ontdekking en samen gingen we op onderzoek uit hoe dat nou eigenlijk precies zat, waar het vandaan kwam en wat het haar opleverde. Over dat laatste waren we het al snel eens, het leverde weinig positiefs op, vooral veel stress en veel teleurstelling.

Je zou ook kunnen zeggen dat ze zichzelf op een bepaalde manier geprogrammeerd had. Het leuke van mensen is dat je ze ook kunt “herprogrammeren”, als je dat wilt. En zo begonnen we aan een experiment om eens anders naar de dingen te kijken, anders te reageren op het gedrag en de acties van collega’s. Natuurlijk ging dat in het begin wat moeizaam. Dat is ook niet zo gek. Als je iets al een hele lange tijd op een bepaalde manier doet, dan is het eerst best ingewikkeld om dat anders te doen. Uiteindelijk ontdekte ze dat als zij anders keek, anders reageerde, andere aannames en verwachtingen had, dat de wereld en haar collega’s ook anders waren. Dat was natuurlijk een super leuke ontdekking.

Scan 2

We gingen ook op onderzoek uit, naar hoe dit nou was ontstaan, waar het vandaan kwam. Dit inzicht hielp ook enorm om ander gedrag te gaan vertonen. Want inzicht is namelijk een fijn steuntje in de rug bij gedragsverandering. Na een aantal sessies ging ze met een andere bril de deur uit. De kleur durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het was in ieder geval een realistische bril, die haarzelf en haar collega’s recht deed.