Hoe zinvol ervaar jij jouw leven?

Ken je dat gevoel? Dat je ergens heel erg druk mee bent en dat het al je tijd en gedachten opslokt? Ineens denk je: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?” Of sterker nog, voor wie doe ik dit eigenlijk? Een hele goede vraag aan jezelf en direct ook een signaal dat je in de gevarenzone zit.

Soms ben je zo druk met zaken bezig, dat er geen ruimte meer is om goed na te denken. Na te denken over de zin en onzin van de dingen die je doet. Na te denken over de reden waarom je dingen eigenlijk doet.

Wij mensen zijn sociale dieren. Daarom vinden we het vaak ook zo leuk om iets voor een ander te doen. Om ons te spiegelen aan anderen. Mee te bewegen met de anderen. En stiekem houden we ook een beetje in de gaten wat de wereld om ons heen doet en wat belangrijk is in het huidige sociaal verkeer. Niets mis mee, totdat ………………. .

Totdat je jezelf erin verliest en niet meer goed in contact bent met jezelf. Door zo op de ander en de buitenwereld gericht te zijn, kun je de verbinding met jezelf kwijtraken. Je bent dan vooral bezig met wat de ander wil, wat de ander belangrijk en zinvol vindt. Je staat er niet meer voldoende bij stil of dat ook belangrijk en zinvol voor jou is. Je maakt het belang van de ander tot jouw belang, zonder dat je het wellicht doorhebt.

Belangrijk in het leven is om te weten wat jij zinvol vindt. Waar gaat jouw vuur van branden, wat is belangrijk voor jou? Waar word jij blij van, waar ga jij harder van lopen? Dat kunnen wel eens hele andere dingen zijn dan de huidige tendens in de wereld is (of in je familie) en dat is totaal niet erg. Jouw leven gaat namelijk om jou en het is absoluut belangrijk dat jij je eigen leven leeft en niet dat van een ander. Niet de verwachtingen van de vriendenkring, of de verwachtingen van je ouders of familie. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat ik mensen in mijn praktijk tegen kom die eigenlijk het leven (lees: de wensen en verlangens) van een ander leven. Geen wonder dat je dan stress krijgt, je ellendig voelt en het gevoel hebt dat je niet tot bloei komt.

Wanneer je er zo ingezogen bent is het niet altijd even gemakkelijk om daaruit te komen, maar het is zeker mogelijk. Bovendien levert het je een leven op waarin het veel meer stroomt en waarin je de dingen met veel minder moeite kunt doen.

 

Krijg voor jezelf helder wat belangrijk is voor jou. Wat is voor jou een zinvol leven? Hoe ziet dat eruit? Wat is jouw definitie van succes? Dat is waarschijnlijk een hele andere dan die van je collega of buurman. Prima. Juist de verschillen tussen ons mensen maakt de wereld juist zo interessant.

Laat je dus niet gek maken door wat anderen willen en vinden. Blijf dicht bij jezelf, formuleer hoe een zinvol leven voor jou eruit ziet en baseer daar je acties op. Je zult zien dat je op den duur veel minder stress hebt. Hoe fijn is dat?

3 thoughts on “Hoe zinvol ervaar jij jouw leven?

  1. M louwman

    Zo herkenbaar en zo lastig uit deze valkuil te blijven. Je zet me weer aan bewuster voor mezelf te kiezen. Dank!

  2. Joanke Bericht auteur

    Graag gedaan. En ieder stapje, hoe klein ook, is een stapje in de goede richting.

  3. Pingback: Blog | Hoe zinvol ervaar jij jouw leven? – Coaching Society | Met aandacht voor jou!

Reacties plaatsen niet mogelijk.