Doe eens even helemaal niets

Overkomt het jou nog wel eens? Dat je gewoon even helemaal niets doet. Dat je er gewoon bent en verder helemaal niets?

Waarschijnlijk niet, want volgens mij zijn we dat een beetje verleerd. We plannen ons suf, hebben een to-do-lijst van hier tot Tokio, onze agenda staat vol met afspraken en verplichtingen en daarnaast willen we vaak ook nog zoveel andere zaken, maar de uren in een dag zijn maar beperkt..

Hollen, vliegen, rennen, draven, vallen, weer opstaan en doorgaan. Maak haast, maak haast, want ik heb het druk, druk, druk en ik moet weer doorrrrrrr.

niets

Je zou je kunnen afvragen hoe gezond dat gedrag is en ook hoe effectief dit gedrag is. Onderzoek heeft aangetoond dat het juist heel gezond is om soms even helemaal niets te doen. Lekker voor je uit staren, kijken naar de vogeltjes in de tuin, genieten van de zon op je gezicht, of de wind door je haren of wat dan ook. Kun je dat nog? Of ben je het ook verleerd en voel je je er zelfs ongemakkelijk bij?

Daarnaast word je ook effectiever van zo nu en dan eens helemaal niets doen. Even pas op de plaats, op die manier krijgen je lijf en je hersenen even de tijd om de boel te herschikken, dingen op hun plek te laten vallen, afstand te nemen, zaken in een ander perspectief te plaatsen. Daarna kun je vaak met meer energie en meer overzicht weer aan de slag. Dus even helemaal niets doen, levert je uiteindelijk veel meer op. Even helemaal niets doen is dus geen verspilde tijd. Tijd verlummelen “tiid forgrieme” op zijn fries gezegd, is juist heel effectief.

Het Paasweekend staat voor de deur, dus volgens mij een prachtig moment om in dat lange weekend eens te oefenen met zo nu en dan eens helemaal niets te doen. Gewoon te zijn en verder niets. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *