Gebruik je kompas

Ook al ben je je het je niet altijd bewust, we hebben allemaal een innerlijk kompas.

Een innerlijk navigatiesysteem dat specifiek op jou is afgesteld en dat feilloos weet of je nog op de juiste koers zit. Een kompas met de juiste instellingen die passen bij jou. Een systeem dat weet heeft van jouw gebruiksaanwijzing, jouw kwaliteiten en jouw doelen in het leven.

Vaak vinden er verstoringen plaats door omgevingsfactoren, invloeden van buitenaf, waardoor je keer op keer opnieuw je koers moet bepalen. De ene verstoring is sneller hersteld dan de andere. Heb je bijvoorbeeld een plan gemaakt voor vandaag en je zus komt onverwacht koffie drinken, dan ben je met een kleine aanpassing weer op koers. Valt daarentegen de cv-ketel uit en rijdt je je auto total loss, dan is er iets meer nodig om de juiste koers te houden. Maar dit zijn allemaal nog zaken die vervelend zijn, maar niet onoverkomelijk.

Door stress, langdurige stress, wordt er een flinke aanslag gepleegd op je innerlijke navigatiesysteem. Je systeem komt onder druk te staan en daardoor gaat het steeds minder goed functioneren en ook steeds minder goed de juiste koers aangeven. Stress en spanning zorgen ervoor dat je kompas behoorlijk van slag kan raken, dat je uit richting raakt en op een totaal andere bestemming afkoerst dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dan is het heel erg nodig om je kompas weer opnieuw te kalibreren. Dat kun je het beste doen door even pas op de plaats te maken.

kompas

Je kunt je kompas ook bewust gebruiken om te kijken of je nog steeds op koers zit. Ben je nog steeds onderweg naar je bestemming die je voor jezelf had uitgestippeld? Ga je nog steeds de goede kant op? Wanneer je veel stress in je leven hebt, zeker langdurig, dan is dat vaak een signaal dat je niet goed op koers zit. Dat je afwijkt van de oorspronkelijk bestemming. In dat geval kun je je stress dus inzetten als kompas, want het vertelt je dat je bij moet sturen. Dat je dingen anders moet aanpakken, een andere bril op moet zetten wellicht of de glazen eens goed moet oppoetsen, grenzen moet stellen etc..

Kijk eens op die manier naar je spanningen die je in je leven ervaart. Gebruik die om je navigatiesysteem weer up-to-date te krijgen en je bestemming weer duidelijk voor ogen te krijgen. Op die manier heb je niet alleen last van je stress, maar maak je er ook op een positieve manier gebruik van. Dan kan het je mooie inzichten opleveren met uiteindelijk uitzicht op je werkelijke doel en bestemming.