Maandelijks archief: januari 2016

Slapen

Word jij ook zo blij wakker wanneer je eindelijk weer eens een nacht goed hebt geslapen? Na een goede nachtrust kunnen we de dag veel beter aan.

Helaas is het voor veel van ons niet normaal om lekker te slapen. Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders slaapproblemen heeft? Dus, wanneer jij kampt met slaapproblemen, je bent niet alleen. Dat is een schrale troost natuurlijk als je weer eens wakker ligt, niet in slaap kunt komen of ’s ochtends al om 5 uur naar het plafond ligt te staren. Dan helpt het niet echt dat je weet dat 33 % van de mensen om je heen ook wakker ligt.

Wanneer je af en toe slecht slaapt, dan is dat vervelend, maar niet zorgelijk. Het wordt pas echt een probleem wanneer slecht slapen structureel wordt, want dan gaat het je dagelijkse leven en functioneren beïnvloeden. Je voelt je moe, je hebt problemen met je concentratie, meestal krijg je dan een kort lontje, ben je prikkel-baar en wat somberder gestemd. Niet bepaald de omschrijving van een blij en gelukkig leven. Het gaat je ook moeite kosten om de problemen van alledag goed aan te pakken. Wellicht is het een open deur, maar slecht slapen en stress hebben natuurlijk alles met elkaar te maken.

Alle reden dus om iets aan je slechte slapen te doen. Want ook al gaat slapen voornamelijk over je nachtrust, het speelt zich niet alleen af in de nacht. Slapen is namelijk een 24-uurs gebeuren. Zoals je overdag bent, zo ben je vaak ook ’s nachts. Dus wanneer je overdag de turbo aan hebt staan, dan kun je die niet zomaar uitzetten wanneer je gaat slapen. Je bent geen auto waarvan je de contactsleutel kunt omdraaien.

Lekker slapen

Om je slaapproblemen aan te pakken is het dus zinvol om te kijken naar je dagelijkse patronen. Een van de eerste dingen die je kunt doen om beter te slapen is om ’s avonds een avondritueel te hebben voordat je gaat slapen. Dat is een aanzet om de turbo te stoppen. Dus een uur voordat je naar bed gaat stop je met alle “techniek”, geen SmartPhone, tablet of laptop meer. Deze apparaten stralen een blauw licht uit waarvan je heel erg wakker wordt. Bovendien zorgt het gebruik ervan vaak voor een slechte houding en dus een extra negatieve belasting voor je spieren. Ga in dat laatste uur voordat je gaat slapen iets ontspannends doen, doe “slome” en niet te moeilijke dingen. Luister bijvoorbeeld lekker naar (rustgevende) muziek, lees een boek, doe een lekkere ontspanningsoefening. Doe iets waar jij je ontspannen door gaat voelen. En houd vol dat avondritueel, want van 1x gaat het echt niet werken.

Dit is een eerste begin op weg naar een goede nachtrust. Natuurlijk heb ik nog veel meer tips en trucs. Daarvoor geef ik slaapworkshops en slaapcursussen. Dus wil je serieus je slaapprobleem aanpakken, onderneem actie.

Overtreffende trap

Ik sla een tijdschrift open en ik lees “de leukste dit” en “de mooiste dat” en “de beste huppeldepup”. Ik word er een beetje moe van, van al die superlatieven. Alles in de overtreffende trap, mooier, beter, leuker, sneller, gemakkelijker, slimmer etc.. Vervolgens blader ik verder en dan zie ik ook nog eens staan ” hoe maak je van 2016 je mooiste en beste jaar?”

Pffff, mag ik even afhaken. Het voelt zo als moeten, dat iets niet voldoet als het gewoon is. Goed is toch goed genoeg? En maken we elkaar niet een beetje gek met al die superlatieven en overdrijvingen? Of is dat raar dat ik dat als coach zeg? Want vanuit mijn professie zou ik moeten toejuichen dat mensen doelen stellen, het beste uit zichzelf willen halen, de leukste versie van zichzelf willen worden. En ja, dat juich ik toe, maar dan wel op een normale manier. Niet dwingend, maar dat het echt van binnen uit komt. Een eigen keuze is, omdat jij het zelf wilt. Niet omdat het de trend is, omdat er net weer een nieuw jaar gestart is. Niet omdat het een soort van wedloop wordt, een moeten, want iedereen doet het, dus moet jij ook wel.

Versie 2

 

Dus ik wens je de leukste, de beste en de mooiste dingen toe, maar alleen als jij daar zelf echt voor kiest en het daar de tijd voor vindt.

 

BALANS

Balans, evenwicht, rust, overzicht, wie wil dat nou niet? Nou, als je een chaotisch type bent, dan heb je er wellicht niet zoveel behoefte aan. Als je niet zo van de controle bent, dan wellicht ook niet, maar de meeste mensen onder ons snakken naar balans, evenwicht, rust en overzicht.

Nu is het grappige dat mensen vaak denken dat het je kan komen aanwaaien, die balans. Als je het maar graag genoeg wilt, dan komt het vanzelf. Helaas, niets is minder waar. Voor balans, ja zelfs voor rust moet je wel iets doen. Als je niets doet weet je dat alles blijft zoals het is. Voor balans en rust moet je echt dingen doen en laten.

druppels

Ben jij ontevreden met de balans in je leven, zou je dat graag anders willen zien? Ga dan eerst eens op onderzoek uit. Waar knelt het, waar loopt het niet lekker. Houd voor jezelf eens een logboekje bij, bijvoorbeeld een week lang. Kijk eens waar het mis gaat, waar de balans doorslaat naar onbalans, waar de onrust toeslaat en waar jij het overzicht kwijt raakt. Dan heb je inzicht en handvaten om iets aan die onbalans en onrust te doen.

Vaak komt het neer op nee zeggen, goed agenda beheer, realistisch plannen, meer ontspanning zoeken, meer vrije momentjes pakken, minder perfectionisch zijn, grenzen stellen en je tijd goed bewaken. En……….. op het doorzetten van dit nieuwe gedrag.

Ik ben heel benieuwd waar jouw knelpunten liggen als het gaat om de balans in je leven. En nog meer benieuwd ben ik naar wat jij er aan gaat doen om van onbalans naar balans te komen, van onrust naar rust.

Ik hoor graag van je.

 

 

Kiezen voor jezelf

Ze kwam als een dood vogeltje bij me binnen. Annemarie, 45 jaar, altijd hard gewerkt, zich voor alles en iedereen ingezet. Iedereen was belangrijk en de wensen van de anderen waren nog belangrijker. Zelf ruimte innemen of zelf ruimte vragen, het kwam niet in haar op. Zij kwam altijd op de tweede plaats, want zij was immers niet belangrijk. Zo voelde dat in ieder geval voor haar. Het was ook een beetje de boodschap die ze van huis uit had meegekregen. Het bedrijf van haar ouders en de klanten van het bedrijf gingen voor. Zo deden haar ouders het ook en dat was haar voorbeeld.

De dingen die we thuis leren (bewust en onbewust) zetten we in ons volwassen leven vaak door. Dat was ons voorbeeld, zo hebben we het geleerd en als kind neem je aan dat de manier waarop je ouders de dingen doen, dat dat de juiste en goede manier is.

Wanneer we hier eens rustig bij stilstaan, realiseert Annemarie zich dat haar moeder zich ook altijd overbelast voelde, nooit tijd had voor leuke dingen. Het werk, de zaak ging voor en het gezin en zijzelf kwamen altijd op de derde en vierde plaats en in drukke tijden nog lager op de ranglijst. Ze schrikt er zelfs van, nu ze zich dat realiseert.

We doorlopen samen een heel traject, want zulke oude, vaste patronen, die doorbreek je niet in 3 maanden. Het begint met het inzicht en daarna met langzaam ontdekken dat het anders kan en vervolgens nog de vraag: “ hoe dan anders?”.

Het is namelijk heel gemakkelijk om te zeggen “kies nu eens voor jezelf” maar na 45 jaar doe je dat dus niet 1,2,3. Want aan dat kiezen voor jezelf zitten heel veel geboden en verboden. Annemarie vond dat bijvoorbeeld heel erg egoistisch om voor zichzelf te kiezen. Langzaam hebben we samen verkend wat kiezen voor haarzelf zou kunnen inhouden. Door middel van verschillende schrijfoefeningen kon Annemarie dit nieuwe gebied verkennen. Stukje bij beetje. Zo ging het ook met het zetten van stappen. Stapje voor stapje, voorzichtig, behoedzaam en heel dicht bij zichzelf blijven. Want het gevaar ligt op de loer om bij het thema “kiezen voor jezelf” jezelf te gaan overschreeuwen.

Inmiddels zijn we wat jaren verder. Annemanie ziet er absoluut niet meer uit als een dood vogeltje maar als een stralende vrouw, die weet wat ze wil, die weet wat goed is voor haar (en daarom ook voor de mensen die haar lief zijn) en die haar grenzen goed en liefdevol kan bewaken. De verandering is van binnenuit gekomen en daardoor past het en klopt het nu bij wie ze is. Ze heeft nu echt voor zichzelf gekozen en is weer volledig in balans.

Wil jij ook zo’n verandering? Neem gerust eens contact op voor meer informatie.mild zijn