Ineens kon ik niet meer

“Ineens ging het niet meer. Natuurlijk had ik al langer door dat ik op het randje van de afgrond leefde, maar op de een of andere manier redde ik het toch steeds weer om het hoofd boven water ter houden. Ik had best wel veel klachten, maar ik kon het managen. Tot vorige week. Toen ging het niet meer. Ik zat achter mijn bureau en kreeg ineens zoveel pijn, dat ik er bang van werd. Echt bang. Ik kon me bijna niet niet meer bewegen en het was zo overheersend, dat ik het niet meer weg kon duwen zoals ik anders deed”. Dit vertelde Jessica mij tijdens ons eerste gesprek

Lees verder

Leven is risico nemen

Er is zo’n oud gezegde: “van het concert des levens krijgt niemand een programma”. Het klinkt een beetje belegen, maar het is wel waar. Dat is over het algemeen het geval met spreekwoorden en gezegdes.

Ons leven loopt vaak anders dan we denken of gepland hadden. We doen ons best, maken plannen, gaan verbindingen aan met andere mensen, doen ervaringen op, proberen goed voor ons lijf te zorgen, we werken, ontspannen. Noem maar op.

Lees verder

Hoe is jouw “weerbericht” ??

Zo door de dag heen wordt er van alles van ons gevraagd. Meestal staan we daar niet zo bij stil, doen we het gewoon en vertrouwen daarbij op de automatische piloot. Natuurlijk is het heel fijn dat die automatische piloot er is. Bepaalde zaken kunnen we daardoor gemakkelijk en zonder al te veel inspanning doen. We kunnen vertrouwen op onze ervaring en onze kennis.

Lees verder

December, tijd voor een gouwe ouwe

Het jaar is voorbij gevlogen. Voelde het in januari en februari nog allemaal een beetje traag, daarna leek het wel of de turbo werd aangezet. En wat krijg je als de turbo aanstaat? Dat dan het einde van het jaar daar is, voordat je er erg in hebt.

Is dat erg? Of juist niet? Het is maar net welk perspectief je neemt.

Lees verder

Failing to plan is planning to fail

Hoe zit het met jouw toekomst? Ben je daarmee bezig of ben je vooral in het hier en nu? In het hier en nu zijn is wel het motto van deze tijd. We zijn met onze aandacht te veel in de toekomst, te veel in het verleden en daardoor gaat er veel aan ons voorbij en ervaren we juist stress. Echter, soms kun je het hier en nu en de toekomst heel goed met elkaar verbinden.

Onlangs kwam ik ergens een prachtige uitspraak tegen. “Failing to plan, is planning to fail”. Helaas weet ik niet meer van wie deze uitspraak is, maar ik vind hem geweldig. Kort en krachtig en het geeft precies weer waar het om gaat.

Lees verder

Wat weet je eigenlijk van een ander

Ooit las ik een mooie uitspraak, ik meen me te herinneren in een gedicht van Freek de Jonge. “Wat weet je van een ander als je jezelf niet kent”. Prachtig. Zo is het ook.Later kwam ik de volgende engelse tekst tegen” Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind ………….

Prachtig. Het sluit mooi aan bij de vorige uitspraak.

Lees verder

De Blije Kippen Cultuur

We leven in een extraverte wereld. Via Facebook, Instagram en Twitter laten we de wereld weten hoe het met ons gaat, waar we mee bezig zijn en vooral hoeveel leuke dingen we doen. Organisaties doen daar ook aan mee. Het moet tegenwoordig allemaal leuk en flitsend zijn. Catchy, een journey, een experience. Je zou bijna denken dat er niet meer gewerkt hoeft te worden.

Lees verder

Doorrrrrrrrrrrr Gaaaaaaaan ………………………

Daar zat ik dan, totaal geen inspiratie en barstende koppijn op de koop toe. Maar ik MOEST van mezelf een blog schrijven. Iedere twee weken moet er immers eentje voor jullie klaar staan, dus geen boodschap aan gebrek aan inspiratie en al helemaal geen boodschap aan die koppijn. Doorgaan, niet zeuren, niet piepen, aan het werk ……..

Lees verder

Rituelen, hoe helpen ze jou?

Rituelen, vaste gewoonten en gebruiken. Wellicht denk je dat het niet meer van deze tijd is en dat jij ze al helemaal niet hebt. Ik vermoed dat je meer rituelen hebt dan je vermoed. Ja, echt.

Rituelen helpen ons, geven ons houvast

Rituelen zijn van alle tijden en van alle culturen. We staan er niet altijd bij stil, maar het heffen van het glas, het proosten op iemand’s verjaardag is al een (mini-)ritueel. Rituelen kunnen klein zijn, maar ook groot en dagenlang duren. Rituelen kennen we vooral uit de religie, maar ze vinden in veel meer onderdelen van ons leven plaats. Ze helpen ons, om ons houvast te geven, wensen een extra zetje in de goede richting te geven en ze helpen vooral om de verbinding met de ander aan te gaan. Ze geven ons het gevoel dat we ergens bij horen, dat we samen iets doen. Dat we ondanks alle verschillen hetzelfde zijn, want we doen immers hetzelfde ritueel. Juist dat gevoel is zo belangrijk in deze tijd waarin het erop lijkt dat we elkaar een beetje kwijt raken.

Rituelen zijn dus belangrijk. Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor jou als voor groep waarin je je begeeft en waar je bij hoort. Een ritueel is een soort van bindmiddel. Rituelen zijn cultuur en religie gebonden. Wat wij als ritueel heel normaal vinden, vinden ze wellicht in Frankrijk, Amerika of Nepal absurd en andersom. Denk maar eens aan de ramadan, dat vonden we in eerste instantie jaren geleden ook wel een beetje gek, maar nu weten we niet beter. We begrijpen dat het in die cultuur belangrijk is en dat het mensen in hun geloof verbindt.

Onze beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind, het vuurwerk met oud & nieuw om de boze geesten te verjagen zijn voorbeelden die we allemaal kennen. De eindmusical aan het einde van de basisschool, als markering van de overgang naar de middelbare school. Kaarsjes branden in de kerk voor een geliefd iemand.

Iedereen heeft zijn eigen rituelen

Daarnaast heeft iedereen zo zijn eigen rituelen. Families die na de vakantie uit het buitenland altijd bij de eerste grote Mc D die ze in Nederland tegenkomen gaan eten om de vakantie af te sluiten. Of families die elke eerste zaterdag in mei samenkomen als familiereünie. Of de gezinnen waar elke zondag gezamenlijk gebruncht wordt. Buren die voor iedere vakantie samen nog even een borrel drinken. Of het eten van hutspot in Leiden op 3 oktober Vaak is dit om iets te gedenken, te bevestigen of af te ronden.

Rondom het overlijden van een naaste hebben we veel rituelen, die in ieder gezin en bij elk geloof net iets anders zijn. Deze rituelen helpen ons met het verdriet om te kunnen gaan, het een plekje te geven.

Persoonlijke rituelen om stress te temmen

Er zijn ook persoonlijke rituelen om stress hanteerbaar te maken. Voorbeelden te over:

Sporters die altijd dezelfde sokken dragen omdat ze dan gaan winnen; altijd eerst met je linkervoet over de drempel stappen als je een belangrijke presentatie hebt. Juist dat ene sieraad dragen als je iets spannends te doen hebt of 3x met je ogen knipperen als je een wens doet. Nog even naar de wc voordat je de deur uit stapt, dat is dan weer een praktisch ritueel. Het geeft ons in tijden van turbulentie en verdriet nog iets van houvast. Bij rituelen hoor je ook vaak “ ja, zo doen wij dat”.

Er is zoveel dat een ritueel is en het leuke is dat veel rituelen onbewust zijn. Je hebt het niet eens door dat je het doet, maar als je het een keertje niet kunt doen, ben je uit je doen.

Er is dus niets mis met rituelen, ook al klinkt het misschien in jouw oren een beetje ouderwets. Eigenlijk zou je rituelen moeten koesteren, omdat ze je houvast geven in het leven.

Welke rituelen ga jij maken?

En weet je wat zo leuk is? Je kunt ook zelf nieuwe rituelen maken en bedenken. Rituelen die jou helpen om het leven net iets beter aan te kunnen. Rituelen die maken dat jij je net iets steviger voelt. Rituelen waar je blij en gelukkig van wordt.

Ik ben heel benieuwd welke rituelen jij al hebt en welke je wilt gaan maken. Laat het me hieronder weten.